Nguyễn Mạnh Tuấn, Nguyễn Quang Tuyên[1] Viện Khoa học Sự sống, Đại học Thái Nguyên Vi khuẩn lactic được tìm thấy và được phân lập nhiều trong các sản phẩm lên men. Các chủng Lactobacillus này có tiềm năng để chế tạo probiotic sử dụng cho vật nuôi. Từ 9 mẫu lên men thu thập tại khu vực thành phố Thái Nguyên cho thấy:
Trong số 45 chủng vi khuẩn lactic phân lập, đã tuyển chọn được 14 chủng mang nhiều đặc điểm của chi Lactobacillus.
- Đã tuyển chọn được 5/14 chủng Lactobacillus có khả năng sinh axít lactic cao nhất, từ 2,95% đến 3,72%.
- Đã phân loại được 03 chủng Lactobacillus phân lập được là Lactobacillus plantarum TL4, Lactobacillus pentosus NS1 và Lactobacillus fermentum BC. Trong đó chủng Lactobacillus plantarum TL4 đã được đăng ký trên Ngân hàng Gen quốc tế (Mã số truy nhập: JQ937330).
Results of isolation and selection of some Lactobacillus strains are capable of generating
high lactic acid from fermentation products of Thai Nguyen city area.
Nguyen Manh Tuan, Nguyen Quang Tuyen
Institute of Life Sciences, Thainguyen University
Lactic acid bacteria is found in the fermentation products. These strains from the lactic acid bacteria carry more potential for using in probiotic for animal. From 9 fermentation samples collected of Thai Nguyen city area, the results show that: Among the 45 lactic acid bacteria are isolated to select the 14 species with many unique features of the genus Lactobacillus, which has been selected to have five strains of the lactic acid with capable of generating the highest lactic acid from 2,95% to 3,72%. The dominating for the identification of the genus’s name is identified 03 strains, there were Lactobacillus plantarum TL4, Lactobacillus pentosus NS1 and Lactobacillus fermentum BC. In with, the Lactobacillus plantarum TL4 strain have been acepted by Genbank, access code is JQ937330).